Computerized Numerical Control Finland Oy Ltd

Euromac esitteli uuden elektronisen särmäyspuristimen EuroBlech messuilla

Euromac on Italialainen pitkän linjan levytyökoneiden valmistaja. Euromacin levytyökoneperheeseen kuuluvat särmäyspuristinten lisäksi levytyökeskukset sekä hydrauliset vaakapuristimet ja kulmintakoneet. Euromac on perustettu vuonna 1986. Euromacin koneita on toimitettu yli neljäänkymmeneen maahan, yhteenlaskettuna yli 5000 konetta. Suomessakin Euromacin valmistamia koneita on reilusti yli sata kappaletta käytössä.

 

 

Euromac FX Bend on täysin sähkötoiminen särmäyspuristin. Kaikkien akseleiden liikkeet toteutetaan servomoottoreilla, ja näin saavutetaan suuret liikenopeudet kaikilla akseleilla. FX bend särmäyspuristin esiteltiin EuroBlech 2014 messuilla, jossa se saikin innostuneen vastaanoton messukävijöiltä.

Perinteisesti särmäyspuristimet ovat aina rakennettu siten, että sylinterien työliike tapahtuu ylhäältä painamalla. Euromac on toteuttanut FX sarjan koneissa asian hieman toisella tavalla. Koneessa on kuularuuvit, ja työliike toteutetaan kuularuuvilla ja servomoottorilla alhaalta päin vetämällä. Tällä ratkaisulla vältetään mahdolliset taipumat ja saavutetaan parempi särmäystarkkuus.

 

 

 

 

 

 

 

 

FX Bend sarjan koneissa on todella jäykkä ja tukeva runko, koska se on valmistettu kahdesta "monoblock" palasta. Runko on todella laadukas meehanite valurunko, joka takaa tukevuuden ja jäykkyyden.

Pikaliikenopeus FX bend sarjan koneissa on viety omalle tasolleen ja pikaliikenopeus onkin 200mm/min. Pikaliikkeellä voidaan lähestyä täydellä nopeudella 2mm päähän työkappaleen pinnasta. Koska kyseessä on elektroninen särmäyspuristin, kaikkia koneen liikkeitä, voidaan ohjelmoida mittatarkasti, josta pitää huolen pulssianturit.

Koneen ohjelmointi voidaan tehdä joko antamalla ohjaukselle numeeriset arvot tai vaihtoehtoisesti piirtää 2D grafiikkaa hyödyntäen valmis kappale ja sen jälkeen mitoittaa se ohjelmassa. Ohjelmointitaulu on  likaa ja pölyä hylkivä kosketusnäyttö, IP65 suojattu. Ohjauksesta löytyy USB liitäntä ja WIFI yhteys.

Takavasteena koneessa on vakiona 2-akselinen takavaste, mutta lisävarusteena on saatavilla myös 4- ja 6-akseliset vaihtoehdot. Työkalun kiinnityksenä voidaan käyttää joko Wila tai Promecam tyyppistä kiinnitysjärjestelmää. Myös hydraulinen työkalun kiinnitysjärjestelmä on saatavilla lisävarusteena, jolloin koneeseen lisätään oma hydraulijärjestelmä työkalun kiinnitykselle.

Työskentelyergonomia on myös ollut yhtenä pääajatuksena kun konetta on suunniteltu, ja kone onkin suunniteltu siten, että se mahdollistaa työskentelyn joko seisaallaan tai istualtaan.

FX Bend koneita on tarjolla kahdessa tonniluokassa, pienempi 20 tonnin kone on työleveydellä 850mm ja isompi kone on työleveydeltään 1300mm, puristusvoiman ollessa 40 tonnia. Molemmissa malleissa on niinsanottu avoin runkorakenne, eli päädyt ovat auki.